top of page
Obrázek autoraIrena Kozelská

jak se hledá vůně duše

... s průvodkyní světem vůní


___

Fantastický účes, souhlasíte? Jak moc nebo málo má ale účes na obrázku společného s námi? Jak moc nebo málo má s námi společného parfém, který nás okouzlí na jiném člověku? Obojí si žádá zamyšlení. Čas. Dvakrát měř, jednou řež. Foto via Pinterest.

Začnu trochu oklikou. Zamyšlením nad vlasy a kadeřnictvím. Nevím, jaké jsou vaše osobní zkušenosti, ale co se mě týče, ne pokaždé, ale více méně pravidelně mi při návštěvě kadeřnictví něco chybí. Chybí mi čas. Nemám na mysli čas na stříhání vlasů nebo jakýkoli jiný zásah, ten si svoje místo vždycky najde. Chybí mi čas na rozhovor s mojí kadeřnicí: rozhovor o mých vlasech. Chybí mi prostor dobrat se nejdřív toho, po čem vlastně toužím, kým se potřebuji stát, jaké jsou reálné možnosti mých vlasů, tváře, těla, jak mě vidí kadeřnice svým okem profesionála. To vše dostane zpravidla nanejvýš deset minut času. My, ženy, máme deset minut času na to, abychom se definitivně rozhodly, jestli se z dlouhovlásek staneme bytostmi s krátkými vlasy, zda naše čelo zahalí na dlouhé měsíce ofina, jestli neobětujeme měsíce odrůstání šedivých vlasů opětovným nabarvením, které nepřinese změnu k lepšímu. Deset minut dává v sázku měsíce i roky, kdy vlasy rostou a odrůstají. Měsíce a roky, kdy budeme někým, něčím, čím jsme se možná neměly, nemusely stát, ... kdyby bylo víc času věc probrat ze všech stran. Právě teď bych vlastně potřebovala hodinu mluvit o svých vlasech s někým, kdo vlasům rozumí. Mluvit o nich, a možná odejít domů tak, jak jsem přišla - prostě v sobě jen nechat doznít to, co zaznělo. Ještě si to pořádně rozmyslet. Protože vlasy jsou pro dobrý pocit člověka, pro vnímání jeho nejniternější podstaty strašně důležité. Ve vlasech je životní síla. Někdo ji cítí v bohatých délkách pod lopatky. Někdo v krátkém sestřihu, jaký Annie Girardotová, jeho ikonická nositelka, trefně přirovnala k přilbě bohyně Athény. Vlasy jsou moc. A když se zásah nepovede, bezmoc.


Doufám, že to tak cítíte i vy.


A pokud ano, věřte, že s parfémem je to totéž.

Ještě namalovat srdce na sklo, vzdechnout si po lásce, která nepřichází, a jste připraveni na synestetickou masáž níže. Foto via Pinterest.

Dobře. Nemusíte čekat tři roky, až vám odroste barva, s níž se vaše duše nikdy nesmířila. Ale může vás takový omyl stát dva, pět, sedm tisíc. Tolik dnes stojí parfém někde mezi běžným standardem a tím, čemu se říká niche, tedy parfumérství exkluzivní. Sedm tisíc vás ten špás může stát, i když v niche parfumeriích nenakupujete. Stačí se splést dvakrát za sebou. Jestli vám to připadá přitažené za vlasy, podívejte se doma na poličku s parfémy, které jste si koupili nebo je dostali jako dárek. Možná je nosíte, ale máte pocit, jako byste měli divnou barvu vlasů nebo příliš krátkou ofinu. A možná je nenosíte vůbec, a v koupelně vám tak na poličce leží boubelatá sedmitisícovka. Dvě bankovky - jedna Ema Destinnová a jeden Masaryk. A váš srdeční parfém pořád nikde.



Myslím, že pro vás mám řešení.


Totiž jistou formu rozhovoru.


Ne o vašich vlasech. Ale o vůni vaší duše. Věřím, že ji společně najdeme, když dáme vůním a vaší duši dvě a půl hodiny času. To je z mého pohledu čas, jaký je třeba, abyste si koupili něco, co vás bude naplňovat nadšením a pocitem, že jste nalezli, po čem vaše duše touží.


Možná namítáte, že nemáte tušení, jaký by měl váš parfém být.


"Cítím, že potřebuji změnu, ale přesně nevím."

"Asi se neumím vymáčknout."


Tohle obvykle slýchám, když moji zákazníci dosedají na pohovku v mé pracovně.


Popsat, co hledám. Úkol! Co teprve, když hledám vůni. Mission impossible. Ve skutečnosti to není takový oříšek, uvidíte. Foto via Pinterest.

Snad nikoho neurazím, když řeknu, že co se týče vůní, lidé obvykle nevědí, co hledají. Ani já jsem to nevěděla. A zcela upřímně, po pěti letech praxe coby průvodkyně světem vůní mi musela říct pětadvacetiletá dcera sestřenice mého muže v nezávazném rozhovoru na rodinné oslavě, kde poklidně vapovala: "Aha, takže lidem pomáháš najít vonnou identitu." No páni! Tys to, holka, přesně vystihla! Když se pokoušíte najít řešení nějakého problému, často v něm vězíte tak hluboko, že nevidíte jeho vlastní podstatu.


Parfém totiž JE naše vonná identita. Ale doberte se toho, když vám celý svět říká, že parfém je tu od toho, abychom se my, ženy, cítily sexy, luxusně a sebevědomě. Řeknu vám rovnou, že jsou, zaplaťpánbůh, zástupy žen, které nepokládají dosažení tělesné vyzývavosti za primární životní misi, bohatství vidí spíš v dobrém chlebu a možnosti jen tak zírat z okna a sebevědomí si pěstují tak, že řeší, co je potřeba, a rostou ne z toho, že problém zdárně vyřešily, ale že před ním zvládly neutéct. Parfém každopádně pocit, že nenaplňujete společenský ideál, sám o sobě podivně redukující, nevyřeší.


Pokud se tedy rozhodnete hledat vůni se mnou, budeme hledat vaši vonnou identitu. Vy totiž máte nějakou identitu, parfém má nějakou identitu, a aby parfém vyjadřoval vaši identitu, musejí se vaše identity významně protínat. Klidná, introvertní, tajuplná žena si bude nejlépe rozumět s klidným, introvertním, tajuplným parfémem.


Jak na to půjdeme?



Ochutnat ze všech možností


Bytostně věřím, že pokud jsme dospělí, nikdo na světě nikdy nebude lépe vědět, co je pro nás dobré, než my sami. Přesto se často, přinejmenším co se týče vůní, rozhodujeme špatně. Proč? Myslím, že je to tím, že nemáme příležitost seznámit se se všemi možnostmi. Představte si člověka, který by měl říct, jaké je jeho nejoblíbenější období v roce, kdyby všechna čtyři nezažil. Se mnou tak zažijete všechna čtyři období. Pro začátek zkrátka ochutnáte z každé z osmi skupin vůní - obejdete se mnou celý kruh.

Synestetická mapa 8 archetypů a 8 skupin vůní Irena Kozelská pro Synestesis.

Svět parfémů, ale vlastně celý svět vůní a pachů totiž pro přehlednost rozděluji na 8 dílků. První věc, kterou tak spolu podnikneme, bude seznámení s charakteristickým zástupcem každé skupiny. Jakmile budete mít pocit, že někde přihořívá, změníme kurz směrem do nitra příslušné výseče, a budeme pátrat tak dlouho, až najdete své vonné eldorado: překlad vlastní duše do vůně.


O Synestetické mapě napíšu ještě specifický článek. Zatím si můžete přečíst třeba to, jak se na ní hledá láska.



Vybírat z co možná nejlepšího


Obsáhnout v relativně krátkém čase všechny skupiny parfémů je pouze jedním z aspektů celého procesu. Věřím, že hledáte-li parfém, chcete najít dobrý parfém. Co dobrý, vynikající. Každý parfém v parfumerii ovšem není dobrý a jen málokterý je skutečně vynikající. Já osobně pracuji s kolekcí asi 250 parfémů z řad tradičních značek, jako je Guerlain, Chanel, Dior, Hermès nebo Cartier, i ze segmentu malých kreativních domů, k nimž patří třeba Diptyque, L'Artisan parfumeur nebo Serge Lutens. Myslím si přitom o všech, že jsou vynikající. Vlastně si vůbec nedovedu představit, že bych svým zákazníkům nabízela něco, o čem si to nemyslím. Co ovšem dělá z parfému parfém vynikající? A proč byste měli důvěřovat mému úsudku? I o tom se chystám rozepsat v jednom z následujících článků. Zatím řeknu pouze to, že z mého pohledu by měla vyvážená pracovní kolekce


  • zastupovat rovnoměrně každou z 8 vonných skupin

  • obsahovat všechny dostupné časové vrstvy, což je 150 let vývoje moderního parfumérství

  • nabízet širší rozpětí cen



Tohle by přece byla věčná škoda vynechat. Meziválečné období zůstává zlatou érou moderního parfumérství. Jak by asi voněla Lady Mary Crawley, dědička panství Downton? A kolik meziválečných parfémů pro dámu lze dosud najít v parfémových řetězcích? Já bych řekla, že nanejvýš dva. Chanel No 5, který vznikl roku 1921. A možná i o čtyři roky mladší Shalimar od Guerlaina, máte-li velké štěstí. Dnešní doba k parfému přistupuje jako k mobilnímu telefonu - čím novější, tím lepší. S tím tedy vůbec nesouzním. Co se týče vůně, zejména jistý typ žen - říkejme mu třeba dáma - se najde mnohem spíš při hlubinném vrtu do minulosti než nekonečným rozšiřováním kruhů v ploše současné nabídky. Foto ze seriálu Panství Downton (ITV, 2010-2015) via Pinterest.


Retro parfém. Má svoje místo i dnes. Dámy z Panství Downton pro časopis Vogue. Foto via Pinterest.

S čistým svědomím můžu prohlásit, že něco takového najdete v parfumerii jen zcela výjimečně. Zejména parfémové řetězce silně podléhají tlaku moderního trendu, a soustředí se tak na produkci posledních dvaceti let, jež je stále výrazněji zatížena všudypřítomnou mainstreamizací kultury. Parfémy v Sephoře jsou zkrátka stále líbivější, podbízivější a stále více se podobají jeden druhému - postrádají individualitu. Jak přitom vyjádřit individualitu něčím, čemu individualita chybí? Jistou formou stylové monotónnosti trpí nevyhnutelně i jinak zajímavý segment niche: jako relativně mladý fenomén - niche značek začalo exponenciálně přibývat teprve po přelomu minulého a tohoto století - obvykle pokrývají poslední čvrtstoletí vývoje parfumérství nebo časový úsek ještě menší. Pokud přitom svět vůní znovu přirovnáme k módě, vidíme, jak obrovsky odlišný může být styl oblékání, ponoříme-li se v čase hlouběji. Souhlasím v tomto smyslu s Mathilde Laurent, interní parfumérkou společnosti Cartier, že právě historické parfémy jsou novou niche. Hledáte-li zkrátka výraznou stylovou rozmanitost - svéráz -, ručkujte časem pozpátku. Co se týče konečně cenové hladiny, vynikající parfém může stát 500 Kč i 10 000 Kč. Jak je to možné, rozvedu opět ve zvláštním článku. Mým cílem je každopádně to, aby svůj osudový parfém našel zákazník s jakýmkoli rozpočtem.


Snad nemusím připomínat, že kteroukoli vůni, s níž se na konzultaci setkáte, lze běžně objednat na internetu.



Nezapomenout na sebe


Možná se vám o sobě vůbec nechce mluvit s člověkem, s nímž se vidíte poprvé. Ani mně by se nechtělo. Nebojte se. Nebudeme mluvit o vaší duši, ale o tom, co jí voní či nevoní. Já osobně věřím, že tak získáme velmi přesný obrys nejen parfému, který vám lahodí, ale i duše, již to k němu vábí. K mé metodě tak patří dvě otázky inspirované ikonickým "třídícím" zaklínadlem kněžky úklidu Marie Kondo. Marie Kondo doporučuje ponechat si doma ze všech věcí jen to, co v nás vzbuzuje radost. Ve světě krásy, kam vůně patří, bychom řekli: to, co se nám líbí. Moje zkušenost však říká, že hovoříme-li o osobním stylu, jedna otázka nestačí. S jedinou otázkou by člověk v labyrintu světa vůní ustrnul napůl cesty k ráji srdce. Líbí se nám totiž ledasco. Pračervená, jehlové podpatky i šperky z Muchových časů, jež se měkce vinou kolem krku jako hadí stonky svlačců. To ovšem ještě neznamená, že takové věci říkají něco o nás a naší duši. A tak své zákazníky nabádám, aby každou vůni - a ideálně každý smyslový zážitek - důsledně filtrovali otázkami dvěma: Líbí se mi to? Protože líbit se vám vaše niterná vůně musí skutečně nesmírně, a to od první do poslední minuty svého vývoje. Ale to nestačí. Neméně důležitá je i otázka druhá. Jsem to já? Vím, zní to jako metafyzické blábolení, ale věřte, že kdybyste si vybírali z osmi párů bot jasně definovaných stylů, vyberete zcela neomylně. My se tak, co se týče volby vůně, budeme držet zaklínadel dvou:


Umíte to popsat. Foto via Pinterest.

Líbí se mi?

A jsem to já?


Uvidíte, že se tak doberete nejen vůně své duše, ale, budete-li chtít a klást si tyto dvě otázky neúnavně dál a dál, celé podoby života, v němž se vaše duše bude cítit jako ryba ve vodě. Jedním slovem... doma.



Svobodně se vyjádřit


"Asi to neumím popsat." Jedním z nejsilnějších zdrojů zábran při práci s vůněmi je naše domnělá neschopnost je slovně uchopit. Věřte, že vůně popsat umíte velice dobře. Mí zákazníci mě pravidelně uchvacují svou schopností přesně vyhmátnout, co cítí. Pamatuji si, jak jsme se skupinou lidí stáli u zeravu západního, jehličnanu z čeledi cypřišovitých, v Botanické zahradě v Troje a lovili v paměti, co nám svou vůní připomíná. A v tom moje klientka Lucie zasvítí jako žárovka: "Řapíkatý celer!" Bingo! Všechny vonné vlastnosti v jednom přiléhavém přirovnání! Umíte zkrátka popisovat vůně stejně jako já nebo výše zmiňovaná elitní parfumérka Mathilde Laurent. Jedna věc je totiž soustavná praxe, jež logicky a nevyhnutelně tříbí naše analytické schopnosti (řapíkatý celer vám přichází rychleji). A něco jiného schopnost říct, co se vám na vůni líbí nebo nelíbí, případně proč ji vnímáte jako svou, či naopak cizí. Vězte, že co se týče popisování čichových vjemů, neexistuje jiná forma jazyka než ta, kterou už spontánně používáte. My všichni popisujeme vůně jazykem přirozeným, a tento jazyk čerpá z výrazů, jimiž popisujeme jiné než čichové vjemy. Čich totiž vůbec vlastní deskriptory nemá. Čichové vjemy popisujeme přirovnáváním k jiným smyslovým zkušenostem, a proto jako bychom vůně vnímali nejen čichem, ale všemi smysly - formou všesmyslové harmonie. Syntestezie. A tak o vůni karamelu říkáme, že je sladká (to je chuťový vjem), hřejivá (vjem hmatový), hluboká či tlumená (vjem zrakový a sluchový). Pokud tedy víte, co znamená vlhký/suchý, chladný/teplý, lehký/těžký, zářivý/tlumený, víte vše. Uvidíte, že z konzultace odejdete s povznášejícím, objevným zjištěním, že jste plnohodnotným synestetikem. Mluvit o vůních zkrátka nejen lze, ale je to zcela přirozené a intuitivní. A vše, co k tomu potřebujete, už umíte.


Vyznání víry průvodkyně světem vůní. Napsala jsem je před pěti či šesti lety a stále s ním zcela souzním. Věříte-li v totéž, pak jste ideálním adeptem pro konzultaci "Vůně mé duše". Koláž Irena Kozelská pro Synestesis.

Dopřát čas sobě i parfému


Posledním pilířem mé metody je čas. A tak se znovu dostávám na začátek. K duši a k času, který duše potřebuje, aby se našla v tom, co leží vně jí samotné. Třeba v účesu či vůni. Jak už jsem psala v jednom z předchozích článků, vy i parfém potřebujete k vzájemnému seznámení ne 15 minut, na něž je nakalibrován zákaznický zážitek ve standardním parfémovém řetězci, ale přinejmenším tři dny. Jak je tedy možné, že spolu zvládneme najít překlad vaší duše do vůně za výše zmiňované dvě a půl hodiny?


Je to možné proto, že část úkolu "odpracujeme" společně a zbytek dokončíte sami. Na konzultaci spolu systematicky podchytíme přinejmenším dvě fáze vonného vývoje. U většiny parfémů všechny tři, tak aby vám nic neušlo a nic se nestalo nepříjemným překvapením. Stále ovšem hovoříme o zkušenosti se zkušebním papírkem. A vy nejste papírek. Našim cílem tak bude vybrat pro vás 5 vašich vonných favoritů, jež si pak odnesete domů formou 5 vzorků ve flakonku s rozprašovačem o objemů 2 ml. Každá dávka vám tak vystačí na 5 dnů vonění. Čeká vás zkrátka ještě 25 dnů kochání se a přemýšlení. Vím, je to poměrně dlouhý čas. Ale strávíte ho tou nejpříjemnější možnou činností a odměnou vám bude jistota, že si kupujete něco, co splňuje všechna vaše očekávání.

Poklad v parfému. Existuje. Foto via Pinterest.

Obvykle takto společně prozkoumáme 15 až 30 parfémů. Naše potřeby a čichové možnosti jsou různé. Někdo jde do menší šíře a větší hloubky, někdo to má naopak. Je to váš čas. A vy udáváte tempo.


Takže mé synestetické desatero o pěti bodech znáte:


Ochutnat ze všech možností.

Vybírat z co možná nejlepšího.

Nezapomenout na sebe.

Svobodně se vyjádřit.

Dopřát čas sobě i parfému.


Tak takhle na to jdu. A vy můžete se mnou. Při setkání s parfémy nemusíte pociťovat bezmoc, závrať, míjení. Věřte svým smyslům, věřte svojí intuici. Umíte se rozhodnout, umíte se vyjádřit, jen k tomu potřebujete vhodné podmínky: jednoduchou metodu orientace, kvalitní kolekci parfémů, prostor k sebevnímání, možnost vyjádřit se vlastními slovy a čas k důvěrnému seznámení s vůní. A to vše vám poskytnu. Tak se nám společně podaří najít pro vás v parfému


  • hodnotu

  • identitu

  • sdělení


Tedy objekt krásný, osobní, sugestivní.


To je, z mého pohledu, poklad v parfému.


Pokud cítíte, že totéž hledáte i vy, dejte vědět, kdy přijdete. Postavím na kávu, natřesu polštářky na pohovce, a jdeme na to.


___

P.S. Přijít můžete i ve dvou. Konzultace "Vůně mé duše" má i párovou podobu, totiž "Vůně mé duše ve dvou". Můžete hledat jako manželský pár, tatínek s dcerou, dvě kamarádky. Obě podoby konzultace přitom můžete věnovat formou dárkového poukazu. Vánoce se blíží, přátelé, a parfém je sice dárek nádherný, ovšem sakra obtížně se vybírá. Věnujte svým drahým cestu za pokladem, ať hledají a kopou sami. Uvidíte, že přijdou domů šťastní a spokojení, jako dítě, které mezi kamínky a mušličkami v písku našlo vzácnost největší.


P.S.P.S. Jedním dechem vás ještě pozvu na nadcházející vonné události:


Jak čichem na ženské archetypy

út 22|10|2024 17-20

Praha 6

Prozkoumáme 8 ženských archetypů a 2x8 parfémů. Jak přeložit vůní ženskou duši? Zkusíme to 16x jinak!


Jak přeložit vůní... pomalost

čt 31|10|2024 19-20

online, 3 vzorky poštou

možnost přihlášení do 21|10|2024

Broučci se stahují do tepla, a tudíž i lidský brouček volá po zpomalení u ohně a po vlněném ňuňuňu a muchli muchli. Logicky si tak do vůně přeložíme právě ňuňuňu a muchli muchli. Jedním slovem pomalost. Neříkejte, že vy to nepotřebujete.


Jak voní postavy z Pána prstenů

čt 14|11|2024 17-20

Praha 6

Co dodat? Existuje snad na podzim lepší zábava než popíjet černý čaj a číst si Pána prstenů? Existuje! Popíjet černý čaj, číst si Pána prstenů a zkoumat, jak naše milované postavy voní! Očicháme celkem 12 hrdinů a hrdinek z čarovné Středozemě, půjdeme Tam a zase Zpátky! A vrátíme se stejní, a zcela proměněni. Jako Frodo a jeho přátelé!


Na osobní konzultaci i skupinový workshop se můžete přihlásit zde. Přijďte, přátelé! V příštích měsících nás čeká sestup do temnoty. Nejlepší čas pro setkání s vlastní duší. Třeba v podobě... vůně.

Comments


bottom of page